Странно е поведението на коалицията Изправи се! Мутри вън!.  От

...
Странно е поведението на коалицията Изправи се! Мутри вън!.  От
Коментари Харесай

Мутри вън, мутри - вътре...

Странно е държанието на обединението „ Изправи се! Мутри вън! ”.  От една страна задейства проверката на ръководството на ГЕРБ и предизвика истински възторг с чуването на предприемача Светослав Илчовски. Земевладелецът от Северозапада направи скандални самопризнания за корупционните схеми на някогашните ръководещи, в това число и присъединяване на премиера в оставка Бойко Борисов.

Ехото от разгарящия се скандал отекна толкоз мощно и далеко, че стигна даже до необятно затворените очи и уши на държавното обвиняване. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева обаче авторитетно изясни, че абсурдът към този момент от няколко дни се следи и дори тече инспекция по казаното в комисията от Илчовски и неговият конкурент Иван Ангелов - Пилето. Само дето Сийка не се похвали, че прокуратурата е наясно с проблема още преди Илчовски да се разприкаже.

Ще е неправдоподобно да заподозрем Прокурор № 1 в обективност и най-вероятно прокуратурата още веднъж се задействала от немай къде. Огласената инспекция след това ще се загуби из идната врява по съставянето на длъжностен кабинет, след това напълно ще потъне в потопа нечистотия на идната предизборна акция.

Така че готовността на Иван Гешев да проверява корупционните зулуми на ГЕРБ, обрисувани в комисията, по-скоро ни припомня на репликата на един от героите от кино лентата „ Мъжки времена ” „ Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш ”. Ще мине време, ще минат изборите, пък когато забележим кой печели, може и да има резултат от инспекцията. Евентуално...

Стана обаче нещо изненадващо. В шумотевицата към парламентарната комисия за проверка на ГЕРБ ръководството, обединението с многозначителното название като че ли не помни за концепцията на възникването си. И, вместо да гони мутрите от властта, им я сервира на тепсия.

Недоумение да вземем за пример буди излъчената по предложение на Мая Манолова кандидатура на Росица Матева за заместник-председател на ЦИК. „ Човек с опит, честен и с експертиза. Адвокат с положително име и 30-годишна процедура и останалите политически обединения би следвало да излъчат потвърдени специалисти с подготовка за провеждането на едни почтени избори ”, по този начин Манолова показа кандидатурата й.

Дай, боже, да е по този начин. Но за какво Манолова мълчи за това, че върху блестящата експертиза на Матева хвърля сянка спорната фигурата на брачна половинка й Матей. Както е известно, преди време той оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а изборът му стана с явната благословия на Бойко Борисов - в изискванията на тотална неяснота и по процедура с неразбираеми критерии.

Матев мъкне на гърба си и тъжната популярност на юрист, обслужвал синдиците на сринатата КТБ. И това е единствената му допирна точка с банковата активност, която би трябвало да познава задълбочено - взел участие е в няколко каузи против длъжници на фалираната банката.

Всъщност, казусът е доста по-сериозен, тъй като брачният партньор на новия зам.-председател на ЦИК е обвързван и по друга линия с най-близкото обграждане на ексдепутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски: приказва се, че тъкмо той е измежду създателите на поправките в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

И още - юрист Матев е непосредствен и с сътрудника си Момчил Мондешки – фамозно име от подмолното съзвездие, с център Пеевски. То цъфна в скандалния запис от диалога му със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, които преди години разясниха случаи на корупция в Софийски градски съд.

Народът споделя, че откъдето е дамата, оттова е и родата на мъжа. Ако обаче това беше истина, може би името на Матев щеше да грее с онази честна светлина, каквато, както твърди Мая Манолова, излъчва  новата заместник-председателка на ЦИК.

Но не би – мощно матова е тя.

А нас остава да ни крепи вярата, че подмолните зависимости не се предават по сексуален път. И тъй като с Мая Манолова към този момент има казус от 2013 година с интензивността й да предлага „ честни ” кандидатури, поради последният й избор сме в очакване на следващото й самопризнание, че всичко е било „ неудобен жлъч ” *.

Ако изобщо на някой му пука какво мислим...

 

––––––––––––––––––

* Така Мая Манолова изясни предлагането си от 2013 година Делян Пеевски да стане началник на ДАНС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР